Goredom breathes

lørdag 22 januar 2005

Dagens ord: Nevroøkonom

Filed under: Ingen kategori — Goredom @ 17:49

Jeg har lenge lurt på når det skulle komme dit at anvendelsen av ny teknologi for observasjon av menneskelig adferd eller motivasjonen for det skulle bli et verktøy for andre vitenskapsgrener. Hva annet enn økonomi måtte det bli?

I følge en artikkel i The Economist så brukes nå det som kalles fMRI for å observere hvilke funksjoner i hjernen som er aktive når vi skal vurdere økonomiske handlinger. Så kan finansmenneskene finne ut mer om hvordan de skal påvirke oss til å tape enda mer av våre surt opptjente sparepenger ved å rette reklamen sin mot oss på nye måter.

Er du en som kaldt og rolig veier for og imot dine opsjoner? Er du en impulskjøper? Liker du ditt eller datt? Nå kan du legges i en trommel, noen måler hjerneaktiviteten din mens du stilles i valgsituasjoner, og vips! så er du med i riktig biohandlende segment allerede fra barndommen av. Effektiviserte reklamebudsjetter kan være en mulig følge av dette, som igjen kan implisere billigere produkter på varemarkedene. Hurra?

Problemet er at fMRI er ganske dyrt og tidkrevende. Anvendelsen kan derfor bli dyr i forhold til inntjening i reklamebudsjettene. Det er imidlertid ingen grunn til å frykte for dette; snart har man HELT sikkert teknologi hvor fMRI ikke trenger å være verre enn å ha på en sykkelhjelm, gjerne med innebygd direktelink til NetworkCorp Inc som scanner det du kjøper, trekker spenn fra kontoen din mens de samtidig avleser hjerneaktiviteten din under handelen, så de øyeblikkelig vet hva slags vurderinger du gjorde mens du sto foran shampooreolen og skulle velge merke. Og om du angrer i ettertid. I verste fall også måle spyttproduksjonen din mens du står foran matdisken og prøver å la dg friste til å kjøpe dagens middag fra reoler som scanner hva blikket ditt faller på. Slik kan segmentinnrettingen effektiviseres, produktmodulering bli gjennomført raskere etter målgruppens preferanser og betalingsordninger innrettes mot det segmentet en tilhører.

De som har startet med dette kaller seg altså nevroøkonomer. Noter; dette kan bli en utbredt tittel i fremtiden. På linje med revisor.

Reklamer

1 kommentar »

  1. forslag til dagens ord: cunnilungus

    the bad neigbour……

    Kommentar av Anonymous — tirsdag 21 juni 2005 @ 11:36


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: